Senast uppdaterad 27 februari, 2024
Google Gemini är Googles senaste generativa AI-modell (tänk deras version av Chat Gpt). Detta ambitiösa projekt, som Google beskriver som sitt mest avancerade och mångsidiga AI-verktyg hittills, är tänkt att bli en seriös konkurrent till Open AIs Chat GPT under det kommande året. Gemini är multimodal, vilket innebär att den kan förstå olika typer av information, inklusive text, ljud, bilder och video.
Gemini kommer i tre varianter:
- Gemini Ultra, den största och mest kapabla modellen, avsedd för mycket komplexa uppgifter.
- Gemini Pro som verkar vara den vanligt folk kommer ha användning av..
- Gemini Nano, utformad för de som vill bygga Gemini-drivna appar.
I kölvattnet av OpenAIs lansering av ChatGPT för ungefär ett år sedan, har teknikjättar skyndat sig att lansera sina egna chattbotar och LLM:er för att konkurrera med AI-startupen. Googles nyligen genomförda utvärderingar av Gemini tyder på att konkurrenterna till OpenAI håller på att komma ikapp.
Innehåll
Hur bra är Google Gemini?
Enligt Sissie Hsiao, VP och General Manager för Googles AI-chattbot Bard, presterade Gemini Pro bättre än GPT-3.5 i sex av åtta branschstandardtester. Googles mest avancerade modell, Gemini Ultra, överträffade den nyare GPT-4 i sju av åtta tester.
Vad är Gemini?
Google Gemini är egentligen en serie AI-modeller utvecklade av Google som är designade för att hantera och förstå fler olika typer av information – inklusive text, bilder, ljud och video. Gemini’s ”multimodala” förmågor (dvs att den hanterar bild, ljud och video, inte bara text) innebär att den kan integreras i en mängd olika tekniska och kreativa processer, vilket gör den till en mångsidig resurs i den snabbt växande världen av artificiell intelligens.
Är Google Gemini samma sak som Chat GPT?
Gemini och Chat GPT har stora likheter i deras grundläggande koncept. Båda plattformarna är generativa AI-modeller, vilket innebär att de kan skapa innehåll, svara på frågor, och utföra uppgifter baserade på de data de har tränats på. Båda modellerna har dessutom en avancerad förmåga att förstå och generera naturligt språk, vilket gör dem till kraftfulla verktyg för textbaserad kommunikation och innehållsskapande.
Det finns dock vissa skillnader. Det framförs ibland att en av de större sådana skulle vara att Gemini är en sk ”multimodal” modell. Det betyder att den kan förstå och integrera olika typer av information – text, ljud, bilder och video – medan ChatGPT främst fokuserar på textbaserad bearbetning. Chat GPT fokuserar främst på textbaserad bearbetning. Detta är något som Open Ai verkar jobba på. De som har Chat GPT 4 kan ladda upp bilder för bearbetning. Min erfarenhet är dock att modellen än sålänge är ganska oanvändbar för denna typer av uppgifter. Texter i bild blir alltid missförstådda och felstavade och detaljerna lämnar mycket att önska.
Gemini är designad för att vara mer mångsidig med sina olika modeller (Ultra, Pro och Nano) som är anpassade för olika användningsområden från komplexa uppgifter till mobila applikationer. ChatGPT, å andra sidan, är mer fokuserad på djup och kvalitet inom textbearbetning.
Så sammanfattningsvis: Gemini särskiljer sig genom sin multimodala kapacitet och mångsidighet, medan ChatGPT är stark inom textbearbetning och språkförståelse.
Vad finns det för användningsområden?
Med introduktionen av Google Gemini öppnas dörren för en mängd olika användningsområden. Här är några exempel på hur denna AI-modell kan integreras i olika sektorer:
Mobilutveckling
Använda Gemini Nano för att utveckla intelligenta appfunktioner som språkigenkänning och bildanalys.
Förbättra användarupplevelsen i Android-appar med AI-baserade rekommendationer.
Utbildning
Skapa interaktiva och anpassningsbara e-lärandemiljöer.
Erbjuda automatiserad betygsättning och feedback på studentarbeten.
Företagsanalys:
Automatisera och förbättra insikter från stora datamängder.
Förutse marknadstrender och konsumentbeteenden med avancerade prognosmodeller.
Kreativa yrken:
Stödja författare och innehållsskapare med idégenerering och redigering.
Assistera designers med att generera konstverk och grafiska element.
Sammanfattning och Jämförelse:
Uppgifter enligt Demis Hassabis, VD och grundare av Google DeepMind.