fbpx

Fix IT Webbyrå i Göteborg

Vad är SEO och SEM?

Resultatet av ett SEO projekt för Mobolets Musteri.

SEO handlar om relevant innehåll

SEO, Sökmotoroptimering, handlar om att justera olika delar av hemsidan på ett sätt som höjer dess placering på Google och på andra sökmotorer. Googles idé är att ge så relevanta svar som möjligt på användarnas frågor och sökfraser. Därför innebär detta att om ditt innehåll svarar på användarens fråga, samtidigt som hemsidan uppfyller en viss nivå av kvalitet och tillgänglighet, så hamnar din hemsida högt upp. En hög placering tyder alltså på ett intressant och relevant resultat som i sin tur hjälper användare hitta fram till just din hemsida.

Vad är då SEM?

SEO handlar alltså om ett långsiktigt arbete med en hemsidas innehåll för att nå en hög placering bland de organiska resultaten på sökmotorn. SEM (Search Engine Marketing), å andra sidan, handlar om annonsering på sökmotorer. Det handlar alltså om de sponsrade resultaten som visas över de organiska resultaten i sökmotorn.

Kan man betala för att hamna högre upp på Google?

Både ja och nej. Det är inte möjligt att betala för att få en bättre placering bland Googles så kallade organiska sökresultat. Däremot kan du betala för annonsering, vilket inte är samma sak som SEO. 

Typer av SEO

Så du funderar på att sökmotoroptimera din hemsida – smart. Kanske vill du bara veta lite mer om processen, så att du vet vad du ska fråga efter när du kontaktar en SEO-expert. Eller så funderar du på om du ska lösa projektet själv. Det hela är inte så krångligt som det ofta framställs eftersom det idag finns sofistikerade verktyg och checklistor som underlättar arbetet med SEO betydligt. Om du inte har tid eller energi att lägga på att förbättra din hemsidas synlighet på Google kan du såklart anlita någon (mig till exempel) som hjälper dig. Kom ihåg att det viktiga inte är att en mängd steg kryssas av (sökordsanalys, konkurrensanalys, implementering, uppdatering och uppföljning). Ökad långsiktig trafik är det primära syftet med all SEO. Detta eftersom syftet är att göra det lättare för vanligt folk att hitta dig, och förstå vad för produkt eller tjänst du erbjuder.

Med det sagt bör man se upp för lite misstänkt snabba resultat. Google har sina riktlinjer för vad hur de vill att innehåll på webben ska utformas. Detta för att sökmotorn ska kunna ge en rättvis rankning och bedömning för potentiella besökare. Quick fixes, som att betala för länkar till din hemsida eller bombardera den med sökord på ett onaturligt vis (ibland kallat svart eller ”black hat” SEO) kan ge fina resultat – på kort sikt. Men om, eller när, metoder som strider mot Googles riktlinjer upptäcks riskerar hemsidan att permanent bannas. Därför är det bäst att tänka långsiktigt.

On-Page SEO

Den mest rättframma typen av sökmotoroptimering är så kallad on-page SEO. Som namnet antyder är detta insatser som du har direkt kontroll över på hemsidan. Det handlar typiskt sätt om att fokusera innehållet på:

  • Rätt sökfraser. Detta är fraser eller ord som potentiella besökare kan tänkas använda när de googlar och du vill dyka upp bland sökresultaten.
  • Sätta rätt html-rubrikhierarkier vilket hjälper sökmotorerna att förstå hur du prioriterar ditt innehåll.
  • Se till så att länkar fungerar som de ska.
  • Lägga till bildbeskrivningar (alt-texter som hjälper Google att tolka bilderna på din hemsida).

Off-Page SEO

Din ranking på Google påverkas inte bara av vad som pågår på din hemsida utan också av hur användarna uppfattar ditt innehåll. Din hemsidas rykte skulle man kunna säga. Eftersom detta handlar om hur du nätverkar är det enligt mig något missvisande att kalla detta SEO. Det handlar dock ofta om att få sökmotorernas välsignelse genom att andra sidor att länkar till dig. Det tycks enkelt nog, kanske. Det är väl då bara att betala för att få länkar till dig va? Nej, riktigt så enkelt är det inte.

Det är, som så ofta i livet, kvalitet över kvantitet som gäller. En av Google ansedd riktig kanon länk kan faktiskt väga tyngre för sökmotorernas uppfattning av ditt rykte än 100 länkar från oseriösa sidor. Tanken är alltså att om ditt innehåll är snyggt, hjälpsamt och seriöst kommer folk att vilja länka till dig, vilket Google ser som ett kvitta på att din hemsida är värd att besöka. Det gör off-page SEO till en långsam men värdefull process.

Teknisk SEO

Kanske har du också hört talas om teknisk SEO? Jag hävdar att detta är en underkategori av on-page SEO eftersom det handlar om att optimera de tekniska delarna av din faktiska hemsida. Det rör sig bl.a. om att se till så att SSL-certfikat finns, att det går snabbt att ladda in sidan både på mobil och dator, att innehållet anpassar sig så att det ser tjusigt ut oavsett skärmstorlek (så kallad responsiv design). Kort sagt att de tekniska aspekterna av din hemsida också är optimerade. Detta gör användarupplevelsen trevligare och är därför något som Google värderar när de placerar ditt innehåll bland sökresultaten.

Sökmotorotimering

Sökmotoroptimering, SEO, handlar om att förbättra hemsidan på ett sätt som höjer dess placering på sökmotorer som exempelvis Google. Det är en långsiktig och lönsam väg till mer trafik på din hemsida. Idag är SEO en viktig del av ett företags marknadsföring då en bra placering på Google tyder på ett relevant och efterfrågat innehåll. Om du vill behålla din konkurrenskraft har du helt enkelt inte råd att hamna efter i sökmotorernas sökresultat.

Här utför Gustav SEO
Gustav planerar SEO-projekt

Hur funkar SEO?

Sökmotoroptimering handlar ofta om att göra små återkommande justeringar på utvalda delar av din hemsida. I grunden handlar det om att hjälpa Google, sökmotorn som får 95 % av alla nätets sökningar, att förstå ditt innehåll så att det kan visas för rätt användare.

Google Ads

Gör dig synlig för kunder när de söker efter tjänster och företag inom ditt område på Google och Maps. Vi utför en lägesanalys där vi lokaliserar era specifika utmaningar och formar sedan annonseringsbudgeten utefter det. Vi skräddarsyr kampanjerna för att nå bästa resultat. En annons visad för rätt person vid rätt tillfälle gör sökaren till kund. Vi marknadsför dig effektivt med Google Ads.
Arbete med SEO och SEM